Puree z ziemniaków, selera i jajek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2311
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg selera (korzeń)
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skóry, zalać wodą tak, aby nie wystawały i razem ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, dodać do nich przepuszczony przez praskę czosnek, masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Część zmiksowanych składników przełożyć do naczyń żaroodpornych, a resztę wyłożyć na talerz i posypać świeżo startą gałka muszkatołową. Śmietanę wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i zalać składniki w naczyniach żaroodpornych. Potem do każdego z naczynia wbić po 1 jajku, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, pokrojoną drobno natką pietruszki i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu, aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.
Komentarze (0)