Puree z ziemniaków, selera i jajek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2311
Puree z ziemniaków, selera i jajek
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg selera (korzeń)
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skóry, zalać wodą tak, aby nie wystawały i razem ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, dodać do nich przepuszczony przez praskę czosnek, masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Część zmiksowanych składników przełożyć do naczyń żaroodpornych, a resztę wyłożyć na talerz i posypać świeżo startą gałka muszkatołową. Śmietanę wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i zalać składniki w naczyniach żaroodpornych. Potem do każdego z naczynia wbić po 1 jajku, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, pokrojoną drobno natką pietruszki i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec do czasu, aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów