Ziemniaki z masłem i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2136
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tartego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej ziemniaki. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu, tartym parmezanem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)