Enchiladas
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2071
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 200 g karczochów w zalewie
- 20 g sera feta
- 4 pomidorki cherry
- 4 łyżki oleju
- 2 placki tortilli kukurydzianej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki sosu chili
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 limonka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Karczochy osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, dodać do niego pokrojone karczochy, wlać 2,5 szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowane odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączona z zalewy czarną fasolę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać połamane na drobne kawałki placki tortilli, smażyć do czasu, aż zmięknie, po czym ściągnąć i dodać do całości. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry pomidorki cherry oraz pokruszony drobno ser feta. Wszystko polać jogurtem, sosem chilli i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)