Enchiladas

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2071
Enchiladas
fot. goblinbox (queen of ad hoc bento) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 200 g karczochów w zalewie
  • 20 g sera feta
  • 4 pomidorki cherry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli kukurydzianej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Karczochy osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, dodać do niego pokrojone karczochy, wlać 2,5 szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowane odparować i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać osączona z zalewy czarną fasolę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać połamane na drobne kawałki placki tortilli, smażyć do czasu, aż zmięknie, po czym ściągnąć i dodać do całości. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry pomidorki cherry oraz pokruszony drobno ser feta. Wszystko polać jogurtem, sosem chilli i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów