Ziemniaki pieczone z mąką kukurydzianą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4299
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście świeżej szałwii do dekoracji
- 1 marchew
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie naciąć je w górnej części, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć mąką kukurydzianą oraz szczyptą soli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do marchwi na talerzu. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować listkami świeżej szałwii.
Komentarze (0)