Sushi Pizza
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3069
Składniki:
- 40 g wędzonego łososia
- 20 g czerwonego kawioru
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 łyżki majonezu
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wody
- 1 awokado
- 1 cebula
- 1 łyżka gotowej pasty wasabi
- olej do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ogórki oraz awokado umyć osączyć i osączyć z wody. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Ogórka również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, po czym pokrojone składniki wymieszać z majonezem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do gorącego, odparowanego ryżu, wlać sos sojowy, olej sezamowy, 2 łyżki wody i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wymieszany ryż przełożyć na patelnię wyłożoną folią i całość ugnieść łopatką na placek. Odczekać kilka minut, po czym delikatnie ściągnąć folię. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odwinięty z folii placek ryżowy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażony rozciąć na kawałki i przełożyć na talerz. Na placek nałożyć pokrojonego w cienkie plastry, wędzonego łososia oraz wymieszane składniki z majonezem. Na wierzch wyłożyć czerwony kawior. Przed podaniem dodać gotową pastę wasabi.
Komentarze (0)