Sushi Pizza

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3069
Sushi Pizza
fot. Loozrboy / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego łososia
  • 20 g czerwonego kawioru
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 1 łyżka gotowej pasty wasabi
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ogórki oraz awokado umyć osączyć i osączyć z wody. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Ogórka również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, po czym pokrojone składniki wymieszać z majonezem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do gorącego, odparowanego ryżu, wlać sos sojowy, olej sezamowy, 2 łyżki wody i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wymieszany ryż przełożyć na patelnię wyłożoną folią i całość ugnieść łopatką na placek. Odczekać kilka minut, po czym delikatnie ściągnąć folię. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odwinięty z folii placek ryżowy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażony rozciąć na kawałki i przełożyć na talerz. Na placek nałożyć pokrojonego w cienkie plastry, wędzonego łososia oraz wymieszane składniki z majonezem. Na wierzch wyłożyć czerwony kawior. Przed podaniem dodać gotową pastę wasabi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów