Guacamole z nadziewaną pochwą kukurydzianą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 6 pochw kukurydzianych
- 4 ziemniaki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- Na guacamole:
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pochwy z kukurydzy umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Jedną cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia. Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać zrumienione mięso, pokrojoną drobno paprykę i natkę zielonej pietruszki. Doprawić mielonym tymiankiem, dokładnie wymieszać, po czym nadziać pochwy kukurydziane i całość zawinąć. Zalać je 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, osączyć z wody i wyłożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i usmażyć frytki na mocno rozgrzanym oleju, po czym dodać je do potrawy.
Przygotować guacamole: awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i razem z awokado rozgnieść widelcem. Dodać do tego sok z limonki, pokrojone drobno pomidory oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i usmażyć frytki na mocno rozgrzanym oleju, po czym dodać je do potrawy.
Przygotować guacamole: awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i razem z awokado rozgnieść widelcem. Dodać do tego sok z limonki, pokrojone drobno pomidory oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)