Guacamole z nadziewaną pochwą kukurydzianą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Guacamole z nadziewaną pochwą kukurydzianą
fot. Tavallai / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pochw kukurydzianych
  • 4 ziemniaki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • Na guacamole:
  • 2 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pochwy z kukurydzy umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Jedną cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia. Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać zrumienione mięso, pokrojoną drobno paprykę i natkę zielonej pietruszki. Doprawić mielonym tymiankiem, dokładnie wymieszać, po czym nadziać pochwy kukurydziane i całość zawinąć. Zalać je 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, osączyć z wody i wyłożyć na talerz.

Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w słomkę i usmażyć frytki na mocno rozgrzanym oleju, po czym dodać je do potrawy.

Przygotować guacamole: awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i razem z awokado rozgnieść widelcem. Dodać do tego sok z limonki, pokrojone drobno pomidory oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów