Krem kokosowy w dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 664
Krem kokosowy w dyni
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g cukru palmowego
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 dynia muszkatołowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Dynię umyć i odsączyć z wody. Następnie w górnej jej części zrobić otwór i wykroić z niej środek z nasionami. Do miski wbić jajka, dodać do nich cukier palmowy, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i całość rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. Przelać ją do wydrążonej wcześniej dyni, po czym wszystko nakryć folią aluminiową i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Dynię gotować na parze do jej miękkości, po czym ściągnąć z ognia, odwinąć z folii i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów