Krem kokosowy w dyni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 920
Składniki:
- 300 g cukru palmowego
- 4 jajka
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 dynia muszkatołowa
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Dynię umyć i odsączyć z wody. Następnie w górnej jej części zrobić otwór i wykroić z niej środek z nasionami. Do miski wbić jajka, dodać do nich cukier palmowy, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i całość rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. Przelać ją do wydrążonej wcześniej dyni, po czym wszystko nakryć folią aluminiową i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Dynię gotować na parze do jej miękkości, po czym ściągnąć z ognia, odwinąć z folii i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)