Kaldereta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2429
Składniki:
- 200 g wołowiny bez kości
- 200 g wieprzowiny bez kości
- 200 g mięsa koziego
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 30 g wątróbki drobiowej
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1,5 l wody
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Całe mięso pokroić na kawałki. Wątróbkę drobiową przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Marchew oraz ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Fasolę oraz oliwki osączyć z zalewy. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Następnie dodać do tego pokrojone mięso i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy zalać wodą, dodać pokrojone wcześniej wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, wlać sos pomidorowy i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania dodać osączoną z zalewy fasolę oliwki i zmiksowaną wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem, dokładnie wymieszać i dogotować do miękkości składników.
Komentarze (0)