Zielone pomidory smażone z mąką i kaszą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1894
Zielone pomidory smażone z mąką i kaszą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 zielone pomidory
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory dokładnie umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, szczyptą soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Pokrojone plastry pomidorów namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów