Zielone pomidory smażone z mąką i kaszą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2127
Składniki:
- 4 zielone pomidory
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory dokładnie umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, szczyptą soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Pokrojone plastry pomidorów namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)