Wołowina z grzybami w sosie sojowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2469
Wołowina z grzybami w sosie sojowym
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 100 ml wódki sake
  • 100 ml przyprawy mirin
  • 50 ml wody
  • 15 g grzybów enoki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • por do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, grzyby oraz por umyć i osączyć z wody. Następnie wołowinę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i przełożyć do rondla. Sake zmieszać z przyprawą mirin, zalać wołowinę i zagotować. Potem wlać do tego sos sojowy, wsypać cukier, dodać oczyszczone grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego śmietanę i udekorować porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów