Wołowina z grzybami w sosie sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2742
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 100 ml wódki sake
- 100 ml przyprawy mirin
- 50 ml wody
- 15 g grzybów enoki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- por do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, grzyby oraz por umyć i osączyć z wody. Następnie wołowinę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i przełożyć do rondla. Sake zmieszać z przyprawą mirin, zalać wołowinę i zagotować. Potem wlać do tego sos sojowy, wsypać cukier, dodać oczyszczone grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Duszone składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego śmietanę i udekorować porem.
Komentarze (0)