Khanom bueang
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2293
Składniki:
- 4 łyżki tartej skorki pomarańczowej
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 szklanki mąki razowej
- Krem:
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 białka jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę razową oraz ryżową przesypać razem do jednej miski. Wsypać do tego brązowy cukier, następnie wlać do tego mleko, całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki, nabrać chochelką i przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu i przełożyć na talerz.
Przygotować krem: wiórki kokosowe przesypać do miksera, zalać je sokiem cytrynowym i razem zmiksować. Następnie biała jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmiksowane wiórki kokosowe, całość ponownie zmiksować i nałożyć łyżką na usmażone wcześniej placki.
Całość posypać tartą skórką pomarańczową, po czym jedną stronę placków złożyć do środka.
Przygotować krem: wiórki kokosowe przesypać do miksera, zalać je sokiem cytrynowym i razem zmiksować. Następnie biała jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmiksowane wiórki kokosowe, całość ponownie zmiksować i nałożyć łyżką na usmażone wcześniej placki.
Całość posypać tartą skórką pomarańczową, po czym jedną stronę placków złożyć do środka.
Komentarze (0)