Khanom bueang

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2293
Khanom bueang
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki tartej skorki pomarańczowej
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • Krem:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę razową oraz ryżową przesypać razem do jednej miski. Wsypać do tego brązowy cukier, następnie wlać do tego mleko, całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki, nabrać chochelką i przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu i przełożyć na talerz.

Przygotować krem: wiórki kokosowe przesypać do miksera, zalać je sokiem cytrynowym i razem zmiksować. Następnie biała jaj ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmiksowane wiórki kokosowe, całość ponownie zmiksować i nałożyć łyżką na usmażone wcześniej placki.

Całość posypać tartą skórką pomarańczową, po czym jedną stronę placków złożyć do środka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów