Pierniki toruńskie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 11434
Składniki:
- 3 l miodu
- 1 filiżanka spirytusu
- 1 łyżeczka sproszkowanej lawendy
- 1 łyżeczka imbiru
- 3/4 szklanki smażonej skórki z pomarańczy
- 3/4 szklanki smażonej skórki z cytryny
- 0,5 dkg anyżu
- 3 kg grubej żytniej mąki
- 200 ml piwa z miodem
- 2 łyżki utłuczonych migdałów
Opis przygotowania:
Miód wlać do garnka i podgrzewać. Do grzanego miodu wlewać powoli spirytus i wymieszać. Następnie dodać do tego lawendę, imbir, skórkę pomarańczy, skórkę cytrynowa i anyż. Mąkę przesypać do dużego rondla i lekko ją przyrumienić na małym ogniu bez tłuszczu. Następnie dodać ją do miodu i dobrze wymieszać, po czym zdjąć z ognia i mieszając przestudzić. Wyrobiona masę przełożyć do formy, wysmarować piwem z miodem wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zarumienienia masy. Po upieczeniu przestudzić i podawać pokrojone na kawałki.
Komentarze (1)
Można przepis wykorzystać jako pierniczki, a nie piernik? (różnica jak pomiędzy sukienką a spódnicą czyli w pisowni niewielka jednak w wyglądzie ogromna!)
Piernik jest twardy czy miękki?