Ciecierzyca z kabanosem w curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2776
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 35 g kabanosów wieprzowych
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki cukru
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Marchew obrać ze skóry, zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, również pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę osączyć z zalewy i dodać do zeszklonej cebuli wraz z ugotowaną wcześniej marchwią oraz częścią pokrojonego imbiru (pozostałą część imbiru pozostawić do dekoracji potrawy). Następnie dodać do tego pokrojone na kawałki kabanosy, wsypać curry i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz pozostawionym imbirem.
Komentarze (0)