Ziemniaki z boczkiem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1452
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku
- 1 kg małych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Koperek i natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić je i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać masło, obraną ze skóry oraz pokrojoną w cienkie krążki cebulę i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej gotowane ziemniaki, koperek i natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)