Ziemniaki z boczkiem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1452
Ziemniaki z boczkiem i cebulą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 kg małych, młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Koperek i natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić je i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać masło, obraną ze skóry oraz pokrojoną w cienkie krążki cebulę i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej gotowane ziemniaki, koperek i natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów