Tarta z szynką i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3059
Tarta z szynką i pomidorami
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 3 pomidory
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym wyciągnąć je, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane nałożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia i przełożyć plastrami szynki oraz plastrami pomidorów. Całość oprószyć pieprzem, solą, oregano i dodać bazylię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów