Tarta z szynką i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3059
Składniki:
- 25 g wędzonej szynki w plastrach
- 3 pomidory
- 3 listki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym wyciągnąć je, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane nałożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia i przełożyć plastrami szynki oraz plastrami pomidorów. Całość oprószyć pieprzem, solą, oregano i dodać bazylię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Dodać do tego masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym wyciągnąć je, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane nałożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia i przełożyć plastrami szynki oraz plastrami pomidorów. Całość oprószyć pieprzem, solą, oregano i dodać bazylię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)