Krem z ciecierzycy z krewetkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1367
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 4 duże, mrożone krewetki
- 4 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżej portulaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 miseczki waflowe
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Portulakę umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko solonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przełożyć ją do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do ciecierzycy w mikserze, po czym razem zmiksować jednolitą masę. Doprawić ją do smaku, solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim, dobrze wymieszać i przełożyć do miseczek waflowych. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli i smażyć je do miękkości, na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości. Wszystko udekorować gałązkami świeżej portulaki.
Komentarze (0)