Pokrzywnik

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1803
Pokrzywnik
fot. aSIMULAtor / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • Na ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 2 szklanki szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na wypełnienie:
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki młodych liści z pokrzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną oraz razową przesypać na stolnicę i razem wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, wlać do niego oliwę z oliwek i ponownie wyrobić przez 5 minut. Wyrobione podsypać 2 łyżkami mąki i rozwałkować na grubość 5 mm.

Przygotować wypełnienie: świeże liście pokrzyw oraz zielony koperek dokładnie umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do tego ziarna łuskanego słonecznika, wlać olej słonecznikowy i dodać masło oraz obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli, zalać sokiem cytrynowym, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć łyżką na rozwałkowane wcześniej ciasto i dokładnie rozsmarować.

Całość zawinąć w jeden długi rulon, oprószyć go 2 łyżkami mąki pszennej i przełożyć do blachy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i pokroić na porcje.

Komentarze (0)