Pokrzywnik
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1803
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 2 szklanki szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na wypełnienie:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki młodych liści z pokrzyw
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną oraz razową przesypać na stolnicę i razem wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, wlać do niego oliwę z oliwek i ponownie wyrobić przez 5 minut. Wyrobione podsypać 2 łyżkami mąki i rozwałkować na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: świeże liście pokrzyw oraz zielony koperek dokładnie umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do tego ziarna łuskanego słonecznika, wlać olej słonecznikowy i dodać masło oraz obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli, zalać sokiem cytrynowym, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć łyżką na rozwałkowane wcześniej ciasto i dokładnie rozsmarować.
Całość zawinąć w jeden długi rulon, oprószyć go 2 łyżkami mąki pszennej i przełożyć do blachy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i pokroić na porcje.
Przygotować wypełnienie: świeże liście pokrzyw oraz zielony koperek dokładnie umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wsypać do tego ziarna łuskanego słonecznika, wlać olej słonecznikowy i dodać masło oraz obrany ze skóry czosnek. Doprawić do smaku szczyptą soli, zalać sokiem cytrynowym, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć łyżką na rozwałkowane wcześniej ciasto i dokładnie rozsmarować.
Całość zawinąć w jeden długi rulon, oprószyć go 2 łyżkami mąki pszennej i przełożyć do blachy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i pokroić na porcje.
Komentarze (0)