Ośmiornica z grilla z ziemniakami i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2308
Składniki:
- 500 g mrożonej ośmiornicy
- 500 g młodych małych ziemniaków
- 400 g pomidorów
- 3 łyżki octu winnego
- 1 l wody
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny mielony
- sól morska
- Na marynatę:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i grillować na rozpalonym grillu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić, czyścić z części niejadalnych i odkroić same macki. Wrzucić je do rondla z wodą i octem i gotować przez 45 minut. Po tym czasie odcedzić.
W czasie gotowania ośmiornicy przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wlać olej z pestek winogron, miód wielokwiatowy, dodać szczyptę soli morskiej, mielonego czarnego pieprzu i całość dobrze wymieszać. Następnie całą marynatą wysmarować ugotowaną wcześniej ośmiornicę i przełożyć ją na ruszt rozpalonego grilla. Ośmiornicę grillować po około 2 minuty z każdej strony, po czym gotową ściągnąć z grilla i dodać do ziemniaków na talerzu.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pomidorami.
W czasie gotowania ośmiornicy przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wlać olej z pestek winogron, miód wielokwiatowy, dodać szczyptę soli morskiej, mielonego czarnego pieprzu i całość dobrze wymieszać. Następnie całą marynatą wysmarować ugotowaną wcześniej ośmiornicę i przełożyć ją na ruszt rozpalonego grilla. Ośmiornicę grillować po około 2 minuty z każdej strony, po czym gotową ściągnąć z grilla i dodać do ziemniaków na talerzu.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pomidorami.
Komentarze (0)