Ośmiornica z grilla z ziemniakami i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2308
Ośmiornica z grilla z ziemniakami i pomidorami
fot. karandaev / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 g mrożonej ośmiornicy
  • 500 g młodych małych ziemniaków
  • 400 g pomidorów
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 l wody
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska
  • Na marynatę:
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i grillować na rozpalonym grillu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić, czyścić z części niejadalnych i odkroić same macki. Wrzucić je do rondla z wodą i octem i gotować przez 45 minut. Po tym czasie odcedzić.

W czasie gotowania ośmiornicy przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno do miski. Do pokrojonego czosnku wlać olej z pestek winogron, miód wielokwiatowy, dodać szczyptę soli morskiej, mielonego czarnego pieprzu i całość dobrze wymieszać. Następnie całą marynatą wysmarować ugotowaną wcześniej ośmiornicę i przełożyć ją na ruszt rozpalonego grilla. Ośmiornicę grillować po około 2 minuty z każdej strony, po czym gotową ściągnąć z grilla i dodać do ziemniaków na talerzu.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać z pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów