Barfi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4396
Składniki:
- 240 g mąki z ciecierzycy
- 240 g masła klarowanego
- 120 ml mleka skondensowanego słodkiego
- 2 łyżki mielonych drobno orzechów nerkowca
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Masło klarowane przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, mąkę z ciecierzycy, mielony kardamon, mielone orzechy nerkowca i całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i łopatką przełożyć na wysmarowaną oliwą tackę. Wszystko wstawić do lodówki na 2 godziny, po czym wyciągnąć i pokroić nożem na porcje.
Komentarze (0)