Rolada z kurczaka, jajek i placków tortilli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3251
Składniki:
- 4 jajka
- 4 liście czerwonej kapusty
- 4 liście białej kapusty
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 placki tortilli
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pokroić w cienkie paski, wrzucić je do 1 l gotującej się wody i gotować przez 1 minutę. Ugotowane odcedzić, skropić sokiem cytrynowym, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka pokroić kostkę. Placki tortilli połamać na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej mięso oraz połamaną tortillę, oprószyć przyprawami i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Jajka wbić do rondla, rozmieszać je z mąką, posiekaną drobno natką zielonej pietruszki i zalać tym smażone składniki. Całość smażyć do ścięcia się jaj, ale tylko z jednej strony. Następnie zrolować, spiąć małymi wykałaczkami i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu.
Komentarze (0)