Ziemniaki panierowane z serem i keczupem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3470
Składniki:
- 200 ml pikantnego keczupu
- 10 dag tartego sera żółtego
- 6 dużych ziemniaków
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, zalać 2 l wody i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu z pieprzem i solą. Na drugim talerzu zmieszać ze sobą bułkę tartą i tarty ser. Panierować ziemniaki najpierw w jajku, potem w bułce tartej z serem i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Do całości dodać keczup pikantny.
Komentarze (1)
Serowy kożuszek dla ziemniaków warto zrobić podwójnie, raz podsmażyć obtoczyć drugi raz i jeszcze podsmażyć. Wychodzi coś pysznego i nie potrzeba pikantnego ketczupu który przydusiłby smak sera z ziemniakiem. Skorzystałem z samej soli oraz łagodnego z Gomaru.