Ziemniaki panierowane z serem i keczupem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3277
Ziemniaki panierowane z serem i keczupem
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml pikantnego keczupu
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 6 dużych ziemniaków
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, zalać 2 l wody i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu z pieprzem i solą. Na drugim talerzu zmieszać ze sobą bułkę tartą i tarty ser. Panierować ziemniaki najpierw w jajku, potem w bułce tartej z serem i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Do całości dodać keczup pikantny.

Komentarze (1)

Serowy kożuszek dla ziemniaków warto zrobić podwójnie, raz podsmażyć obtoczyć drugi raz i jeszcze podsmażyć. Wychodzi coś pysznego i nie potrzeba pikantnego ketczupu który przydusiłby smak sera z ziemniakiem. Skorzystałem z samej soli oraz łagodnego z Gomaru.

Podobne przepisy

Więcej przepisów