Dango w panierce sojowej
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3035
Składniki:
- Na panierkę:
- 1 szklanki ziaren żółtej soi
- Na dango:
- 200 g mąki ryżowej
- 125 g tofu jedwabistego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wody
Opis przygotowania:
Przygotować panierkę: ziarna soi przełożyć do ręcznego młynka, zmielić je na mąkę, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko ją przyrumienić na małym ogniu.
Przygotować dango: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać tofu, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego małe kulki i wrzucić je do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować do chwili, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je i przelać bardzo zimną wodą. Następnie osączyć papierowym ręcznikiem i posypać przygotowana wcześniej panierką.
Przygotować dango: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać tofu, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego małe kulki i wrzucić je do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować do chwili, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je i przelać bardzo zimną wodą. Następnie osączyć papierowym ręcznikiem i posypać przygotowana wcześniej panierką.
Komentarze (1)
Wspaniały przepis, polecam. ~ sojak