Dango w panierce sojowej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3035
Dango w panierce sojowej
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na panierkę:
  • 1 szklanki ziaren żółtej soi
  • Na dango:
  • 200 g mąki ryżowej
  • 125 g tofu jedwabistego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Opis przygotowania:

Przygotować panierkę: ziarna soi przełożyć do ręcznego młynka, zmielić je na mąkę, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko ją przyrumienić na małym ogniu.

Przygotować dango: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać tofu, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego małe kulki i wrzucić je do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować do chwili, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je i przelać bardzo zimną wodą. Następnie osączyć papierowym ręcznikiem i posypać przygotowana wcześniej panierką.

Komentarze (1)

Wspaniały przepis, polecam. ~ sojak

Podobne przepisy

Więcej przepisów