Kopiec ziemniaczany z jajkiem, serem i keczupem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1954
Kopiec ziemniaczany z jajkiem, serem i keczupem
fot. UnknownNet Photography / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 ml keczupu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą woda, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w grubą słomkę i przełożyć je na rozgrzany mocno olej na patelni. Następnie ziemniaki, oprószyć przyprawą do ziemniaków, szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz, polać keczupem i posypać tartym parmezanem. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je ze szczyptą soli, po czym przelać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć do chwili, aż zaczną się ścinać. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów