Szparagi panierowane z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 929
Szparagi panierowane z serem
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 200 tartego sera Gouda
  • 200 ml sosu czosnkowego
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Szparagi umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Jajka wbić na talerz, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę. Szparagi namoczyć w roztrzepanych jajkach, bułce tartej i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Szparagi smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz żaroodporny. Następnie posypać je tartym serem Gouda, parmezanem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do chwili rozpuszczenia się serów. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, polać sosem czosnkowym i posypać natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów