Szparagi panierowane z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 929
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- 200 tartego sera Gouda
- 200 ml sosu czosnkowego
- 100 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Szparagi umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Jajka wbić na talerz, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę. Szparagi namoczyć w roztrzepanych jajkach, bułce tartej i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Szparagi smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz żaroodporny. Następnie posypać je tartym serem Gouda, parmezanem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do chwili rozpuszczenia się serów. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, polać sosem czosnkowym i posypać natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)