Bataty panierowane z keczupem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5010
Składniki:
- 100 ml pikantnego keczupu
- 4 bataty
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bataty dokładnie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Jajko roztrzepać widelcem w misce z czosnkiem w proszku. Mąkę kukurydzianą przesypać do drugiej miski. Pokrojone bataty oprószyć pieprzem, solą i panierować w jaju, a następnie w mące kukurydzianej, po czym wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup pikantny przelać do małej miseczki i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)