Bataty panierowane z keczupem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5010
Bataty panierowane z keczupem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 4 bataty
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bataty dokładnie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Jajko roztrzepać widelcem w misce z czosnkiem w proszku. Mąkę kukurydzianą przesypać do drugiej miski. Pokrojone bataty oprószyć pieprzem, solą i panierować w jaju, a następnie w mące kukurydzianej, po czym wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Keczup pikantny przelać do małej miseczki i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów