Pascha

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 461
Pascha
fot. prosto_juli (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g białego twarogu
  • 150 ml śmietany 32%
  • 150 g cukru
  • 100 g miękkiego masła migdałowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek
  • 50 g tłuczonych migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g suszonych daktyli bez pestek
  • 50 g suszonych fig
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka perełek cukrowych

Opis przygotowania:

Rodzynki, daktyle oraz figi sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Twaróg przemielić przez maszynkę do mięsa, a potem przetrzeć go jeszcze przez sito do miski. Żółtka przełożyć do rondla, wsypać do nich cukier waniliowy, wlać śmietanę i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Rondel z żółtkami włożyć do większego rondla z wrzącą wodą i cały czas mieszać do chwili, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy masę z rondlem wyciągnąć z wrzątku, dodać do tego miękkie masło migdałowe, przetarty przez sito twaróg, posiekane wcześniej bakalie, tłuczone migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do specjalnej formy, dociskając łyżką, a następnie wstawić do lodówki i trzymać przez 10 godzin.

Po tym czasie wyciągnąć z lodówki oraz formy i wyłożyć na podstawkę od ciasta. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią górę potrawy. Wszystko posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy i cytryny, udekorować perełkami cukrowymi oraz ozdobami wielkanocnymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów