Pascha
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 721
Składniki:
- 800 g białego twarogu
- 150 ml śmietany 32%
- 150 g cukru
- 100 g miękkiego masła migdałowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g rodzynek
- 50 g tłuczonych migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g suszonych fig
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka perełek cukrowych
Opis przygotowania:
Rodzynki, daktyle oraz figi sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Twaróg przemielić przez maszynkę do mięsa, a potem przetrzeć go jeszcze przez sito do miski. Żółtka przełożyć do rondla, wsypać do nich cukier waniliowy, wlać śmietanę i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Rondel z żółtkami włożyć do większego rondla z wrzącą wodą i cały czas mieszać do chwili, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy masę z rondlem wyciągnąć z wrzątku, dodać do tego miękkie masło migdałowe, przetarty przez sito twaróg, posiekane wcześniej bakalie, tłuczone migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do specjalnej formy, dociskając łyżką, a następnie wstawić do lodówki i trzymać przez 10 godzin.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki oraz formy i wyłożyć na podstawkę od ciasta. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią górę potrawy. Wszystko posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy i cytryny, udekorować perełkami cukrowymi oraz ozdobami wielkanocnymi.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki oraz formy i wyłożyć na podstawkę od ciasta. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią górę potrawy. Wszystko posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy i cytryny, udekorować perełkami cukrowymi oraz ozdobami wielkanocnymi.
Komentarze (0)