Pieczarki panierowane z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 835
Składniki:
- 600 g małych pieczarek
- 150 g startego sera Gouda
- 3 białka jaj
- 2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz kolorowy mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać. Białka jaj roztrzepać widelcem na talerzu ze szczyptą soli i kolorowym pieprzem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze startym serem Gouda. Pieczarki namoczyć w roztrzepanych białkach jaj, obsypać je wymieszaną bułką tartą z serem i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)