Tortilla z szynką i kukurydzą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2612
Tortilla z szynką i kukurydzą
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 40 g surowej szynki wieprzowej
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 2 placki tortilli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Szynkę pokroić w kostkę, a natkę zielonej pietruszki na drobne kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy, przełożyć ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienioną odstawić i trzymać w ciepłym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej szynkę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kuminem rzymskim i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać sok pomarańczowy i dusić przez 1 minutę, po czym dodać liście laurowe, wlać wodę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość doprawić do smaku przyprawami, dodać zrumienioną kukurydzę, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, wyłożyć na nie wymieszane składniki z szynką i kukurydzą oraz udekorować limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów