Tortilla z szynką i kukurydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2612
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 40 g surowej szynki wieprzowej
- 30 ml soku pomarańczowego
- 2 placki tortilli
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 czerwona cebula
- 1 limonka do dekoracji
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Szynkę pokroić w kostkę, a natkę zielonej pietruszki na drobne kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy, przełożyć ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienioną odstawić i trzymać w ciepłym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej szynkę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kuminem rzymskim i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa wlać sok pomarańczowy i dusić przez 1 minutę, po czym dodać liście laurowe, wlać wodę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość doprawić do smaku przyprawami, dodać zrumienioną kukurydzę, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia. Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, wyłożyć na nie wymieszane składniki z szynką i kukurydzą oraz udekorować limonką.
Komentarze (0)