Ziemniaki nadziewane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3388
Ziemniaki nadziewane
fot. Kat Johnston / Sanura Sakai / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 35 dag wędzonego boczku
  • 30 dag żółtego sera
  • 4 duże ziemniaki młode
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • gotowa przyprawa do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć środki. Następnie dodać do nich pokrojony drobno boczek, cebulę, ser żółty, paprykę pozbawioną nasion i obsypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem i solą. Nadziane ziemniaki polać oliwą z oliwek, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni do miękkości warzyw. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów