Ziemniaki nadziewane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3388
Składniki:
- 35 dag wędzonego boczku
- 30 dag żółtego sera
- 4 duże ziemniaki młode
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- gotowa przyprawa do ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć środki. Następnie dodać do nich pokrojony drobno boczek, cebulę, ser żółty, paprykę pozbawioną nasion i obsypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem i solą. Nadziane ziemniaki polać oliwą z oliwek, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni do miękkości warzyw. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)