Jajka nadziewane indykiem i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1126
Jajka nadziewane indykiem i pieczarkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 jaj
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 pieczarki
  • 4 liście sałaty
  • 3 piersi z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 czerwone papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na tackę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i wydrążyć z nich żółtka do miski. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Piersi z indyka przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości. Kiedy zmiękną, dodać do nich pokrojone wcześniej pieczarki i razem smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiary tłuszczu i dodać do żółtek w misce. Składniki w misce posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, po czym rozdrobnić je widelcem i dodać do tego majonez. Wszystko doprawić przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i przełożyć do wydrążonych białek jaj. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w cienkie plastry papryką czerwoną oraz pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów