Jajka nadziewane indykiem i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1456
Składniki:
- 10 jaj
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 pieczarki
- 4 liście sałaty
- 3 piersi z indyka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 2 czerwone papryki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na tackę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i wydrążyć z nich żółtka do miski. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Piersi z indyka przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron do miękkości. Kiedy zmiękną, dodać do nich pokrojone wcześniej pieczarki i razem smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiary tłuszczu i dodać do żółtek w misce. Składniki w misce posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, po czym rozdrobnić je widelcem i dodać do tego majonez. Wszystko doprawić przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i przełożyć do wydrążonych białek jaj. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w cienkie plastry papryką czerwoną oraz pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (0)