Jajka nadziewane z szynką i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1579
Składniki:
- 30 g szynki parmeńskiej
- 14 pomidorków koktajlowych
- 10 jaj
- 6 pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- główka salaty rzymskiej
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę rzymską wyłożyć na tackę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szynkę parmeńską pokroić w kostkę. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i wydrążyć z nich żółtka do miski. Pieczarki umyć, obrać z błony, pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 2 minuty na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do żółtek w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego majonez, dokładnie rozmieszać widelcem, przełożyć w miejsce wydrążonych żółtek i wyłożyć na sałacie. Następnie dodać do tego pokrojoną wcześniej szynkę parmeńską oraz paprykę. Wszystko udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (0)