Ziemniaki nadziewane serem i bekonem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3731
Ziemniaki nadziewane serem i bekonem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego bekonu
  • 5 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Wydrążone środki pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w kostkę bekon i smażyć do momentu zarumienienia. Potem ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonych ziemniaków. Dodać do tego tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone ziemniaki, po czym wszystko przełożyć na wyłożoną folią aluminiową do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz mieloną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów