Ziemniaki nadziewane serem i bekonem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3731
Składniki:
- 30 g wędzonego bekonu
- 5 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Wydrążone środki pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w kostkę bekon i smażyć do momentu zarumienienia. Potem ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonych ziemniaków. Dodać do tego tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone ziemniaki, po czym wszystko przełożyć na wyłożoną folią aluminiową do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz mieloną papryką.
Komentarze (0)