Placki z ciecierzycy, kukurydzy i sera
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1947
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 20 g tartego sera Halloumi
- 6 pomidorów
- 2 awokado
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- garść szpinaku
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szpinak wyłożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę, wsypać tarty ser Halloumi, szczyptę soli oraz pieprzu i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać osączoną wcześniej kukurydzę, po czym całość zagnieść i uformować z tego placki ręcznie. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i wyłożyć na nią uformowane placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone awokado, całość oprószyć posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, mieloną papryką czerwoną i udekorować gronem pomidorów.
Komentarze (0)