Placki z ciecierzycy, kukurydzy i sera

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1947
Placki z ciecierzycy, kukurydzy i sera
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g tartego sera Halloumi
  • 6 pomidorów
  • 2 awokado
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • garść szpinaku
  • szczypta mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szpinak wyłożyć na talerz. Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski, wbić do niej jajko, wlać letnią wodę, wsypać tarty ser Halloumi, szczyptę soli oraz pieprzu i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać osączoną wcześniej kukurydzę, po czym całość zagnieść i uformować z tego placki ręcznie. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i wyłożyć na nią uformowane placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone awokado, całość oprószyć posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, mieloną papryką czerwoną i udekorować gronem pomidorów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów