Sałatka warzywna z szynką i awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2167
Sałatka warzywna z szynką i awokado
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonej szynki
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szynkę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Ziemniaki z marchwią przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej szynki. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do całości. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i dodać do sałatki wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć szczyptą soli i pieprzu, dodać majonez, a następnie wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów