Sałatka warzywna z szynką i awokado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2167
Składniki:
- 20 g wędzonej szynki
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szynkę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Ziemniaki z marchwią przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej szynki. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do całości. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na kawałki i dodać do sałatki wraz z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Wszystko oprószyć szczyptą soli i pieprzu, dodać majonez, a następnie wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)