Jabłka nadziewane serem i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 764
Jabłka nadziewane serem i rodzynkami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego
  • 200 g rodzynek
  • 4 zielone jabłka
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, odsączyć z wody i przeciąć je w górnej ich części. Po przecięciu wydrążyć z nich środki oraz gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć na sicie wrząca wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie ser twarogowy przełożyć do miski i zasypać cukrem oraz cynamonem. Dodać do tego żółtka jaj, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć mikserem na jednolitą masę. Po utarciu masę przełożyć do wydrążonych wcześniej jabłek i całość posypać sparzonymi rodzynkami. Wszystko nakryć górną częścią jabłek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów