Jabłka nadziewane serem i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 969
Składniki:
- 400 g sera twarogowego
- 200 g rodzynek
- 4 zielone jabłka
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, odsączyć z wody i przeciąć je w górnej ich części. Po przecięciu wydrążyć z nich środki oraz gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć na sicie wrząca wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie ser twarogowy przełożyć do miski i zasypać cukrem oraz cynamonem. Dodać do tego żółtka jaj, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć mikserem na jednolitą masę. Po utarciu masę przełożyć do wydrążonych wcześniej jabłek i całość posypać sparzonymi rodzynkami. Wszystko nakryć górną częścią jabłek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)