Papryka grillowana z mięsem i rodzynkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1927
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 4 zielone papryki
- 4 liście szpinaku
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i wydrążyć nasiona. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, tłuczone pistacje i sparzone wcześniej rodzynki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem, majerankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemnobrązowy. Wtedy ściągnąć z ognia i napełnić tym wydrążone wcześniej papryki. Wszystko nakryć świeżymi liśćmi szpinaku, po czym przełożyć do aluminiowej tacki do grilla, zalać sosem sojowym i grillować na rozpalonym grillu przez 10 minut.
Komentarze (0)