Papryka grillowana z mięsem i rodzynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1927
Papryka grillowana z mięsem i rodzynkami
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 4 zielone papryki
  • 4 liście szpinaku
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i wydrążyć nasiona. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, tłuczone pistacje i sparzone wcześniej rodzynki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem, majerankiem i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemnobrązowy. Wtedy ściągnąć z ognia i napełnić tym wydrążone wcześniej papryki. Wszystko nakryć świeżymi liśćmi szpinaku, po czym przełożyć do aluminiowej tacki do grilla, zalać sosem sojowym i grillować na rozpalonym grillu przez 10 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów