Rösti
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2351
Składniki:
- 10 g tartego parmezanu
- 4 duże ziemniaki
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i przełożyć do miski. Następnie wsypać do tego mąkę, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na cały rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu drugiej strony dodać do tego ugotowany wcześniej brokuł, wszystko posypać suszonym majerankiem i tartym parmezanem. Składniki nakryć i smażyć do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)