Jabłka nadziewane soczewicą, rodzynkami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1161
Składniki:
- 400 g soczewicy
- 250 g rodzynek
- 250 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 słodkie jabłka
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 2 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski.
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i dodać do soczewicy w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, wlać miód gryczany i całość dobrze wymieszać.
Następnie jabłka umyć, osączyć z wody i przekroić je w górnej ich części. W przekrojonych jabłkach wydrążyć łyżeczką środki i napełnić je wszystkimi składnikami z miski. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości jabłek.
Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i dodać do soczewicy w misce. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, wlać miód gryczany i całość dobrze wymieszać.
Następnie jabłka umyć, osączyć z wody i przekroić je w górnej ich części. W przekrojonych jabłkach wydrążyć łyżeczką środki i napełnić je wszystkimi składnikami z miski. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości jabłek.
Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)