Awokado nadziewane musem z dyni i soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 589
Awokado nadziewane musem z dyni i soczewicą
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 400 g miąższu z dyni
  • 300 g soczewicy zielonej w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki płatków z chabrów
  • 2 łyżeczki płatków szałwii czerwonej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa, awokado, płatki kwiatów i natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Awokado przekroić na połówki i usunąć z nich pestkę. Miąższ z dyni przełożyć na folię aluminiową, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika, zmiksować mikserem z obranym ze skóry czosnkiem i przełożyć do wydrążonego awokado. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko posypać nasionami chia oraz sezamem, po czym udekorować płatkami chabrów, szałwii i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów