Awokado nadziewane musem z dyni i soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 760
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 400 g miąższu z dyni
- 300 g soczewicy zielonej w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżeczki płatków z chabrów
- 2 łyżeczki płatków szałwii czerwonej
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa, awokado, płatki kwiatów i natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Awokado przekroić na połówki i usunąć z nich pestkę. Miąższ z dyni przełożyć na folię aluminiową, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika, zmiksować mikserem z obranym ze skóry czosnkiem i przełożyć do wydrążonego awokado. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko posypać nasionami chia oraz sezamem, po czym udekorować płatkami chabrów, szałwii i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)