Piernik z galaretką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3703
Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu pszczelego
- 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie galaretki żółtej
- 1 opakowanie galaretki zielonej
- 1 łyżeczka soku malinowego
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Miód wlać do rondla, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Dodać do tego wodę, zagotować, ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie dodać przyprawę korzenną, rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę, cały czas mieszając i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 0,5 cm i wyciąć foremką okrągły kształt. W środku ciasta również wyciąć otwór i krążek, a w wyciętym krążku wyciąć dowolny kształt według uznania. Ciasto i wycięty krążek przełożyć na blachę do pieczenia i w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni na rumiany kolor. Upieczone przestudzić.
W tym czasie przygotować obie galaretki i rozpuścić je zgodnie z instrukcją na opakowaniu w ciepłej wodzie (wody nie gotować). Kiedy galaretki zaczną tężeć, zalać najpierw wycięty krążek zieloną galaretką. Żółtą galaretką zalać otwór między większym ciastem a krążkiem. Sokiem malinowym zalać miejsca po obu przeciwnych stronach żółtej galaretki. Ciasto trzymać w lodówce do czasu, aż galaretka stężeje.
W tym czasie przygotować obie galaretki i rozpuścić je zgodnie z instrukcją na opakowaniu w ciepłej wodzie (wody nie gotować). Kiedy galaretki zaczną tężeć, zalać najpierw wycięty krążek zieloną galaretką. Żółtą galaretką zalać otwór między większym ciastem a krążkiem. Sokiem malinowym zalać miejsca po obu przeciwnych stronach żółtej galaretki. Ciasto trzymać w lodówce do czasu, aż galaretka stężeje.
Komentarze (0)