Piernik z galaretką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3703
Piernik z galaretką
fot. anjuli_ayer / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie galaretki żółtej
  • 1 opakowanie galaretki zielonej
  • 1 łyżeczka soku malinowego
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Miód wlać do rondla, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Dodać do tego wodę, zagotować, ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie dodać przyprawę korzenną, rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Dodawać mąkę, cały czas mieszając i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 0,5 cm i wyciąć foremką okrągły kształt. W środku ciasta również wyciąć otwór i krążek, a w wyciętym krążku wyciąć dowolny kształt według uznania. Ciasto i wycięty krążek przełożyć na blachę do pieczenia i w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 stopni na rumiany kolor. Upieczone przestudzić.

W tym czasie przygotować obie galaretki i rozpuścić je zgodnie z instrukcją na opakowaniu w ciepłej wodzie (wody nie gotować). Kiedy galaretki zaczną tężeć, zalać najpierw wycięty krążek zieloną galaretką. Żółtą galaretką zalać otwór między większym ciastem a krążkiem. Sokiem malinowym zalać miejsca po obu przeciwnych stronach żółtej galaretki. Ciasto trzymać w lodówce do czasu, aż galaretka stężeje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów