Stek w pesto

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2931
Stek w pesto
fot. Blue moon in her eyes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 20 g parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 15 g tłuczonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Rukolę przełożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.

Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry, przełożyć do moździerza, dodać tłuczone orzeszki pinii, pokrojoną drobno bazylię i wlać oliwę z oliwek. Całość dokładnie rozetrzeć, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na usmażone wcześniej mięso.

Całość posypać świeżo startym na tarce jarzynowej parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów