Stek w pesto
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3180
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 20 g parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 15 g tłuczonych orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Rukolę przełożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry, przełożyć do moździerza, dodać tłuczone orzeszki pinii, pokrojoną drobno bazylię i wlać oliwę z oliwek. Całość dokładnie rozetrzeć, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na usmażone wcześniej mięso.
Całość posypać świeżo startym na tarce jarzynowej parmezanem.
Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry, przełożyć do moździerza, dodać tłuczone orzeszki pinii, pokrojoną drobno bazylię i wlać oliwę z oliwek. Całość dokładnie rozetrzeć, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na usmażone wcześniej mięso.
Całość posypać świeżo startym na tarce jarzynowej parmezanem.
Komentarze (0)