
Deser z tapioką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2682

Składniki:
- 300 g tapioki granulowanej
- 4 gałki gotowych lodów miętowych
- 2 jabłka Champion
- 2 łyżki dżemu jeżynowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 szklanka kleistego ryżu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Z odparowanego ryżu uformować ręcznie małe kwadraty i obtoczyć je tapioką granulowaną. Potem całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz wysmarowany śmietaną kremówką. Jabłka umyć, osączyć z wody, pokroić w cieniutkie plastry, po czym usunąć gniazda nasienne. Na pokrojone plastry jabłek nałożyć lody miętowe, spiąć wykałaczkami i dodać do składników na talerzu. Do całości dodać gotowy dżem jeżynowy.
Komentarze (0)