Deser z tapioką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2325
Deser z tapioką
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g tapioki granulowanej
  • 4 gałki gotowych lodów miętowych
  • 2 jabłka Champion
  • 2 łyżki dżemu jeżynowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Z odparowanego ryżu uformować ręcznie małe kwadraty i obtoczyć je tapioką granulowaną. Potem całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz wysmarowany śmietaną kremówką. Jabłka umyć, osączyć z wody, pokroić w cieniutkie plastry, po czym usunąć gniazda nasienne. Na pokrojone plastry jabłek nałożyć lody miętowe, spiąć wykałaczkami i dodać do składników na talerzu. Do całości dodać gotowy dżem jeżynowy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów