Ziemniaki Lyonnaise

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 750
Ziemniaki Lyonnaise
fot. Glane23 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po gotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić je w plastry grubości 1 cm. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do niej pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość oprószyć szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów