Ziemniaki Lyonnaise
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 850
Składniki:
- 500 dużych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po gotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić je w plastry grubości 1 cm. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do niej pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość oprószyć szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)