Ziemniaki lyonnaise

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2261
Ziemniaki lyonnaise
fot. Glane23 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, żeby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniak i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów