Ziemniaki lyonnaise
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2261
Składniki:
- 500 g dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, żeby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie krążki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniak i natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)