Babeczki z syropem jagodowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1991
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka syropu jagodowego
- Na ciasto:
- 130 g cukru
- 130 g masła
- 130 tg mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i dodać masło. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć do papilotek i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz. Następnie śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, wlać do niej syrop jagodowy, ponownie ubić mikserem, aby składniki się wymieszały, przełożyć do szprycy i wycisnąć małymi porcjami na upieczone babeczki. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę. Następnie lekko przestudzić i łyżeczką nałożyć niewielką ilość na środek babeczek.
Komentarze (0)