Pierogi z kurczakiem i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1811
Składniki:
- Farsz:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1,5 l bulion warzywnego
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać na stolnicę, wlać do tego ciepła wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Przygotować farsz: marchew oraz por umyć i odsączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Pokrojone mięso wraz z warzywami przełożyć do rondla, zalać 1,5 l bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i mięso z warzywami przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić je i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować farsz: marchew oraz por umyć i odsączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Pokrojone mięso wraz z warzywami przełożyć do rondla, zalać 1,5 l bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i mięso z warzywami przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić je i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)