Pierogi z kurczakiem i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 177
Pierogi z kurczakiem i warzywami
fot. iuliia_n (elements.envato.com)

Składniki:

  • Farsz:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulion warzywnego
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać na stolnicę, wlać do tego ciepła wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.

Przygotować farsz: marchew oraz por umyć i odsączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Pokrojone mięso wraz z warzywami przełożyć do rondla, zalać 1,5 l bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i mięso z warzywami przełożyć łyżką na wycięte krążki z ciasta

Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Pierogi gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić je i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów