Bakłażan zapiekany z jogurtem i kuskusem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2008
Bakłażan zapiekany z jogurtem i kuskusem
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka tłuczonych orzeszków pinii
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana oraz natkę zielonej pietruszki omyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić w poprzek na połówki, przełożyć go do odpowiedniego naczynia do zapiekania i posypać tłuczonymi orzeszkami pinii oraz mielonymi migdałami. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do miękkości bakłażana. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Kaszę kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej kaszę kuskus oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, po czym dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu dodać do potrawy i polać wszystko jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów