Tarta cytrynowa z miodem i dżemem jeżynowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2656
Składniki:
- 100 ml miodu
- 4 łyżki dżemu jeżynowego
- 4 liście świeżej mięty do dekoracji
- Na ciasto:
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 szklanki soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z połową cukru pudru oraz solą. Następnie dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować wypełnienie ciasta: jajka wbić do rondla, dodać do nich pozostałą połowę cukru pudru, startą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Gotową masę przelać do pieczonego ciasta i wszystko piec na złoty kolor. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika oraz formy i na gorąco polać miodem. Dodać do tego dżem jeżynowy, a całość udekorować listkami mięty.
W tym czasie przygotować wypełnienie ciasta: jajka wbić do rondla, dodać do nich pozostałą połowę cukru pudru, startą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Gotową masę przelać do pieczonego ciasta i wszystko piec na złoty kolor. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika oraz formy i na gorąco polać miodem. Dodać do tego dżem jeżynowy, a całość udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)