Sernik cappuccino

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3570
Sernik cappuccino
fot. Maggie Hoffman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na spód sernika:
  • 250 g wafli czekoladowych
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek masła
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • Na masę sernikową:
  • 500 g sera twarogowego
  • 10 dag tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 łyżki kawy instant w proszku
  • 2 łyżki kawy espresso w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Na wierzch sernika:
  • 1 opakowanie śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki likieru kawowego Kahlua
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować spód sernika: czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej cukier brązowy, szczyptę tartej gałki muszkatołowej, pokruszone drobno wafle czekoladowe i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę i nałożyć do formy metalowej. Formę z masą wstawić do lodówki na 15 minut.

W tym czasie przygotować masę sernikową. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego mąkę, jajka, tłuczone orzechy włoskie, kawę instant i espresso, cukier, rum, esencję waniliową i wszystko dokładnie utrzeć w misce. Utartą masę nałożyć do wyciągniętej z lodówki formy i dobrze rozprowadzić na powierzchni. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni i piec około 50 minut do czasu, aż cała powierzchnia masy serowej się zetnie, wtedy wyciągnąć z piekarnia i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i esencją waniliową na sztywna pianę. Następnie nałożyć ja na upieczony sernik i włożyć na 10 minut do lodówki. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, dodać do niej likier kawowy, lekko podgrzać na małym ogniu, wymieszać i kiedy zacznie się rozpuszczać - przelać ją do szprycy. Wyciągnąć sernik z lodówki i udekorować wierzch czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów