Sernik cappuccino
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3799
Składniki:
- Na spód sernika:
- 250 g wafli czekoladowych
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 3 łyżki brązowego cukru
- 6 łyżek masła
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- Na masę sernikową:
- 500 g sera twarogowego
- 10 dag tłuczonych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 2 łyżki kawy instant w proszku
- 2 łyżki kawy espresso w proszku
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- Na wierzch sernika:
- 1 opakowanie śmietany kremówki
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki likieru kawowego Kahlua
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować spód sernika: czekoladę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej cukier brązowy, szczyptę tartej gałki muszkatołowej, pokruszone drobno wafle czekoladowe i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę i nałożyć do formy metalowej. Formę z masą wstawić do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotować masę sernikową. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego mąkę, jajka, tłuczone orzechy włoskie, kawę instant i espresso, cukier, rum, esencję waniliową i wszystko dokładnie utrzeć w misce. Utartą masę nałożyć do wyciągniętej z lodówki formy i dobrze rozprowadzić na powierzchni. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni i piec około 50 minut do czasu, aż cała powierzchnia masy serowej się zetnie, wtedy wyciągnąć z piekarnia i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i esencją waniliową na sztywna pianę. Następnie nałożyć ja na upieczony sernik i włożyć na 10 minut do lodówki. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, dodać do niej likier kawowy, lekko podgrzać na małym ogniu, wymieszać i kiedy zacznie się rozpuszczać - przelać ją do szprycy. Wyciągnąć sernik z lodówki i udekorować wierzch czekoladą.
W tym czasie przygotować masę sernikową. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego mąkę, jajka, tłuczone orzechy włoskie, kawę instant i espresso, cukier, rum, esencję waniliową i wszystko dokładnie utrzeć w misce. Utartą masę nałożyć do wyciągniętej z lodówki formy i dobrze rozprowadzić na powierzchni. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni i piec około 50 minut do czasu, aż cała powierzchnia masy serowej się zetnie, wtedy wyciągnąć z piekarnia i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i esencją waniliową na sztywna pianę. Następnie nałożyć ja na upieczony sernik i włożyć na 10 minut do lodówki. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, dodać do niej likier kawowy, lekko podgrzać na małym ogniu, wymieszać i kiedy zacznie się rozpuszczać - przelać ją do szprycy. Wyciągnąć sernik z lodówki i udekorować wierzch czekoladą.
Komentarze (0)