Boxty z kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1635
Boxty to irlandzkie placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z puree z ugotowanych ziemniaków oraz z surowych, startych ziemniaków z dodatkiem mąki, mleka i proszku do pieczenia. Idealnie komponują się z mięsem.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 ml mleka 2%
- 6 dużych ziemniaków
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu do hamburgerów
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki masła
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Piersi z kurczaka, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i rozdrobnić. Trzy ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich mleko i utłuc tłuczkiem. Kolejne 3 ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki oraz starte przełożyć razem do jednej miski, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli, pieprzu, proszek do pieczenia, dodać masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na rozgrzany mocno olej na patelni, po czym nałożyć na nią ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Na mięso nałożyć ponownie masę ziemniaczaną i dobrze docisnąć do siebie. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągną z ognia i podzielić na porcje. Całość polać sosem do hamburgerów, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz czerwoną i zieloną papryką.
Komentarze (0)