Boxty z kurczakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1635
Boxty z kurczakiem
fot. Fado Irish Pub / CC-BY 2.0
Boxty to irlandzkie placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z puree z ugotowanych ziemniaków oraz z surowych, startych ziemniaków z dodatkiem mąki, mleka i proszku do pieczenia. Idealnie komponują się z mięsem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka 2%
  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu do hamburgerów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Piersi z kurczaka, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i rozdrobnić. Trzy ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, wlać do nich mleko i utłuc tłuczkiem. Kolejne 3 ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki oraz starte przełożyć razem do jednej miski, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli, pieprzu, proszek do pieczenia, dodać masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na rozgrzany mocno olej na patelni, po czym nałożyć na nią ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Na mięso nałożyć ponownie masę ziemniaczaną i dobrze docisnąć do siebie. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągną z ognia i podzielić na porcje. Całość polać sosem do hamburgerów, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz czerwoną i zieloną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów